söndag 24 januari 2016

Bambamat i Göteborg på 1970-talet

Den här maten serverades i skolmatsalar i Göteborg. Vissa rätter återkom så det kan vara under flera år. Jag har inga recept utan har fått göra det efter minnet och kokböcker från 1970-talet.


 Kokt fiskfilé med ägg- och persiljesås.   Koka torsk med fiskbuljong och salt. Ta bort fisken och gör sås av spadet, mosat kokt ägg, mjölk, salt, vitpeppar, vetemjöl, persilja. Rör ner ägg på slutet. Koka hela skalade potatis med salt. Häll såsen över det andra.


 Kokt skinka med spenat, potatis och råkost.   Skär burkskinka i smala skivor. Gör stuvad spenat av grädde, salt, vitpeppar och vetemjöl. Koka hela skalade potatis. Råkost av strimlad vitkål och riven morot. Det kan också vara var för sig. Ibland vitkål, ibland morot.


 Korvlåda med tomatsås och sallad.   God rätt som är en av mina favoriter. Grilla skivad falukorv. Gör sås av margarin, vetemjöl, mjölk, pepparrot, senap, ketchup, dill, salt och peppar. Häll i ketchup efter vetemjölet, annars skär det sig. Lägg korven i såsen och koka lite. Koka vanligt matris med salt. Det skulle vara sallad och jag valde ananas- och vitkålssallad som var vanlig då, men jag är inte säker på om det var rätt sallad.