söndag 29 maj 2016

Bambamat på 1970-talet

Den här maten serverades i skolmatsalar i Göteborg. Vissa rätter återkom så det kan vara under flera år. Jag har inga recept från bamban utan har fått göra det efter minnet och kokböcker från 1970-talet.

 Risgrynsgröt med saftsås, kanel och socker.      Den här rätten fick man i samband med höstterminens slut strax före jul, bland annat 22 december 1976, och den var ganska omtyckt. Här har jag använt Felix färdiglagade risgröt som värmts, Ekströms saftsoppa som var ljummen och en blandning av mald kanel och socker som strötts på.


 Fiskgratäng Benediktine, mos och råkost.     Den här serverades 25 april 1977. Panera torsk och gör gratäng av den och ost, vatten, vetemjöl, citronsaft, salt, vitpeppar och paprikakrydda. Grilla den i ugnen. Till det har man Felix potatismos och antingen strimlad vitkål eller riven morot eller en blandning av dom. Till maten drack man oftast skummjölk. Ibland var det apelsinjuice.



 Fiskpanetter, citronsås, potatis och råkost.      Den här serverades 1976. Det kan vara panerad fisk eller fiskpinnar. Här har jag stekt fiskpinnar i smör. Och så är det hela skalade potatis kokta med salt, rivna morötter och en citronsås av citronsaft, smör, vetemjölsredning, fiskbuljong, grädde, salt och vitpeppar. Det kan även vara strimlad vitkål eller en blandning av det och riven morot.