söndag 10 maj 2020

Gamla batterier

Tudor

Ett företag som med början i Nol, Ale kommun från 1914 tillverkade olika typer av blyackumulatorer och torrbatterier. Vid fabriken i Nol lades tillverkningen av blybatterier ner 1999, och endast lagerverksamhet återstod till hösten 2016 då Tudor (Exide) flyttade till nya egna lokaler i Mölnlycke bredvid R40. Det nya lokalerna sörjer för distribution till alla nordiska länderna och är också nordiskt huvudkontor.


Hellesen

Frederik Louis Wilhelm Hellesen (1836 - 1892) var en dansk uppfinnare och industrialist. 1887 konstruerade han vad som tros vara den första torrcellsbatteri baserat på Leclanché cell design. Samma år grundade han företaget W. Hellesen. 2005 stängdes den sista fabriken i Thisted och alla maskiner skickades till en ny fabrik i Malaysia.

       
Berec

En brittisk elektrisk firma som bildades 1906 som gren av amerikanska Eveready Battery Company. 1914 blev det oberoende av sitt amerikanska moderbolag. I årtionden dominerade företaget den brittiska marknaden för konsumentbatterier och hade flera fabriker i Storbritannien, varav den största byggdes på Tanfield Lea i County Durham 1968. Företaget var också en tillverkare av facklor, cykellampor och radioapparater.

1992 såldes företaget av Hanson Trust till Ralston Purina, ägare av det amerikanska företaget Eveready, och är nu en del av Energizer Holdings. Företaget stängde Tanfield Lea, dess senaste fabrik i Storbritannien, 1996.