onsdag 29 maj 2024

LP:n Tangerine Dream - Exit från 1981

Exit är det sextonde stora släppet och det elfte studioalbumet av den tyska gruppen Tangerine Dream. Det första spåret innehåller en okrediterad skådespelerska från Berlin som skanderar, på ryska, namnen på världens kontinenter och vädjar om att få ett slut på hotet om "begränsat" kärnvapenkrig, vilket var en potentiell fara för världen under det sena kalla kriget då albumet släpptes. Exit nådde plats 43 i Storbritannien och tillbringade fem veckor på listan.
                
Jag köpte skivan när den kom ut 1981, troligen i Grammoforum på Vasagatan i Göteborg. Sen spelade jag sönder den.  
               
                  
Omslaget har gjorts av Monika Froese. Hennes bilder bidrog mycket till gruppens mysticism. Hon var en tysk konstnär och fotograf, född 1947. Hon var mest känd för sina skivomslag till Tangerine Dream, och var även gift med Edgar Froese fram till hennes alltför tidiga bortgång 2000, efter en lång kamp mot cancer. De fick en son, Jerome Froese , tillsammans, och när han föddes i Västberlin den 24 november 1970 började små bilder på honom tagna av Monika snart dyka upp på TD-omslagen.

Spåret "Choronzon" används som titeltema för den ungerska politiska TV-serien Panoráma. "Network 23" användes i början av 1980-talet av TVA-nätverket i Montreal (Kanada) för att marknadsföra deras nyhetstjänst. Titelspåret finns med i det sjätte avsnittet " The Monster " av Netflix- serien Stranger Things.
               
           
          
Här kan man lyssna på skivan: 
               
                 
1. Kiew Mission  0:00
2. Pilots Of Purple Twilight  9:19 
3. Choronzon  13:39
4. Exit  17:47
5. Network 23  23:21
6. Remote Viewing  28:19