söndag 6 december 2015

Bambamat på 1970-talet

Mera bambamat som var i Göteborg under första halvan av 1970-talet. Bamba betyder skolmatsal på Göteborgska ifall någon utsocknes undrar.  :)  

Maten och bilderna är gjorda 2015. Maträtterna har tagits från skolmatlistor i Göteborgs-Posten från 1970-talet. Jag har inga recept, tallrikar eller bestick från den tiden så det är på ett ungefär. Lite från minnet, dåtidens kokböcker och de produkter som finns att tillgå idag. Namnen på rätterna är samma som stod i listan i Göteborgs-Posten.


Dillkött, potatis, ärtor, morötter och potatis.    Så här har jag gjort: Dillkött av kalvkött, vanlig mjölk, vetemjöl, dill, ättika, vinäger, salt och vitpeppar. Hela skalade potatis kokta med salt. Morotsbitar kokta med salt. Gröna ärtor är inte med här men dom kokas med salt.




Fiskgratäng med potatismos och råkost.    Koka och gör gratängen av torsk, vatten, vanlig mjölk, citronjuice, salt, vitpeppar, vetemjöl, dill. Potatismos av Felix pulvermos. Råkost av strimlad vitkål och riven morot som blandas.




Hönsragu med ris och råkost.   Grytan av kyckling, morot, lök, purjolök, salt, vitpeppar, timjan, lagerblad, kokosmjölk, grädde, äpplebitar, vetemjöl, curry och smör. Koka matris med salt. Råkost av strimlad vitkål.