torsdag 16 april 2020

Agnesberg i Göteborg då och nu

Bilder tagna från samma platser med kanske 80-100 års mellanrum. Klicka på bilderna och gör webbläsaren bred så kanske dom blir större.

                       Vykort skickat 1921                                                2020

På bilden ovan till vänster ser man Nyebro färjelägen. Färja fanns där redan på 1700-talet. Den avvecklades i samband med att trafiken blev större och Angeredsbron byggdes 1978.

Man ser även den stora fabriken AXA. Dansken Per Otto Stokkebye startade år 1887 en kvarnrörelse i Halmstad som 1893 flyttade till Lärjeholm utanför Göteborg, där han förvärvat Lerjekvarnen. Vid tiden drev han även en kvarn i Lödöse där mjöl tillverkades under varumärket AXA.

Bild från Wikipedia.  Licens
Lärjekvarnen brann år 1900, varefter P.O. Stokkebye Kvarnaktiebolag bildades. Bolaget anlade nya kvarnar vid dels Önafors i Vänersborg, dels Agnesberg, där produktionen tog sin början 1901. Åren 1909–10 lät man i Agnesberg även uppföra en anläggning för beredning av havregryn, och det var där som metoden med ångpreparering av havregryn utvecklades. De ångpreparerade grynen kom att säljas under namnet AXA. Vid sidan av kvarnverksamheten var företaget även verksamt med import och export av spannmål. 1979 lades kvarnen i Agnesberg ned och produktionen flyttades till Järna i Södermanland.

På bilden ovan till höger ser man hur bebyggelsen har växt fram: Skroten i Agnesberg, E45, Tagene, Orrekulla industriområde och Kärra.


______________


Nästa plats är en bit söderut på samma berg:

           Vykort, kanske omkring 1940-talet                                       2020

På bilden till vänster ser man fabriken AXA som har beskrivits ovan, hus som inte finns idag, avsaknaden av Angeredsbron och stora ängar på andra sidan älven.

På högra bilden ser man skroten i Agnesberg, E45, Orrekulla industriområde, bebyggelsen i Kärra och Angeredsbron som byggdes 1978.


______________


De två vykorten i ursprungsskick:

Skickades 1921. 


Kanske omkring 1940-talet.