söndag 5 april 2020

Matlagning i köket 1970

Det är eftermiddag på Fjädermolnsgatan i Göteborg och det steks fläskkotletter. Till dom brukar det vara brunsås, potatis och syltlök.

I den gula skålen är det Milda margarin som fläskkotletterna steks med. Spisen är en Electrolux. Det var standard i Göteborgshems lägenheter på Fjädermolnsgatan. Till höger syns förvaringen för socker, mjöl och sånt. Närmast kan man se ett saltkar från Tupperware. Kvinnan på bilden brukar gå på Tupperwarepartyn hos en bekant på Väderilsgatan och köpa olika produkter som används i köket. Till höger är det kakeldekor. Det var vanligt att man hade såna på den tiden.

Till vänster utanför bild är det kylskåp, frys, skafferier, köksbord av märket Perstorp, kökssoffa och stolar. Alla möbler var bruna. Där borta är det balkong med utsikt över Svartedalsskolan och sjukhemmet. Till höger är det en dörr in till grovköket.

               

Den färdiga rätten såg ut ungefär så här. Det är fläskkotlett med potatis, sås, syltlök, ättiksgurka och lingonsylt. Tallriken är från samma hem under 1970-talet.


Recept:

Skala potatisen och koka dom hela med salt.

Stek kotletten med Milda margarin, salt och vitpeppar.

Ta ur kotletten ur stekpannan och häll i vatten.

Gör brunsås av skyn, soja, salt, vitpeppar och vetemjölsredning.

Dela potatisen med gaffeln på tallriken.

Servera med syltlök, lingonsylt och ättiksgurka.