måndag 10 juni 2024

Vykort från Kjeåsen från år 2000

Köpt i Kjeåsen under en bilresa i Norge sommaren 2000. Kjeåsen är en känd fjällgård nordöst om Eidfjord. Gården ligger på en avsats på berget 530 m över Simadalsfjorden. Gården är inte längre i drift, men är bosatt av en person under sommaren. Den besöks av många turister, särskilt från Sverige. Gården har kallats "världens mest otillgängliga".
                           
             
Kjeåsen nås till fots via en brant stig från Sima kraftverk. Detta var gårdens enda väg fram till 1974, och det tar 1 1/2 - 2 timmar. Kjeåsen är också vad vissa kallade "världens dyraste gårdsväg", 5 km väg och ca 2,6 kilometer från tunneln Simadalsfjorden upp till gården. Tunneln har ett körfält och ett körfält i en riktning varje halvtimme. Vägen och tunneln till Kjeåsen byggdes 1974 i samband med anläggningens utveckling. Det är inte tillåtet att gå eller cykla i tunneln. 
             
Gården har varit bebodd åtminstone sedan 1650-talet. Fram tills vägen till gården byggdes gick all transport på den branta stigen från fjorden. På 1930-talet byggde de en linbana som fraktade mat och andra varor till gården. Boende i Kjeåsen använde dock stigen som tidigare. Den svenske författaren Bror Ekström besökte Kjeåsen 1950 och skrev senare en bok om människorna där. Den publicerades första gången 1958 och blev mycket populär. NRK gjorde tv-program om Kjeåsen i tv-serien Där ingen skulle tro att någon kunde bo. Sveriges radio har även gjort en dokumentär om gården.
         
Här är en video från 2016 vid ett besök på Kjeåsen:
             
        
Om Kjeåsen i TV-serien Där ingen skulle tro att någon kunde bo: