tisdag 11 juni 2024

LP:n ABBA - ABBA från 1975

Gruppens tredje studioalbum, utgivet den 21 april 1975. Albumet, som innebar början på gruppens stora internationella framgång, är en blandning av olika musikstilar och traditioner; folkrock, wall-of-sound, glamrock, och symfoniska inslag. Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrev samtliga låtar, merparten tillsammans med deras manager Stikkan Anderson. Det är en rad väldigt bra och klassiska ABBA-låtar som man är uppvuxen med. 
              
             
Efter framgången med "Waterloo", som vann Eurovision Song Contest den 6 april 1974 och därefter blev etta på singellistan i bl.a. Storbritannien, dröjde det ett och ett halvt år till nästa framgång för gruppen, då de fick en hit med "SOS". Låten låg som bäst på sjätte plats på den brittiska listan, och på femtonde plats i USA.
        
Omslagsfotografiet visar de fyra gruppmedlemmarna sittande i baksätet på en bil, drickande champagne. Bilen är en Rolls-Royce Silver Wraith från 1947, som ursprungligen ägdes av industrimannen Torsten Kreuger. Ägaren vid fototillfället agerar chaufför och syns till hälften i fotografiet. Enligt fotograf Ola Lager togs fotografiet på Tyrgatan i närheten av Polar Musics huvudkontor på Baldersgatan i Stockholm
                  
SOS är den enda låten som finns där titeln, albumet, gruppen och genren pop samtliga är palindrom.
                    
           
På albumet finns "Bang-A-Boomerang", som även spelades in av duon Svenne & Lotta på både svenska och engelska. Med den svenska texten tävlade de i Melodifestivalen 1975. Bidraget slutade på tredje plats.
                        
Här kan man lyssna på skivan. Det är en spellista där låtarna spelas upp automatiskt.
                         

Låtlista: 

"Mamma Mia" - 3:35
"Hey, Hey Helen" - 3:18
"Tropical Loveland" - 3:06
"SOS" - 3:23
"Man in the Middle" - 3:03
"Bang-A-Boomerang" - 3:04
"I Do, I Do, I Do, I Do, I Do" - 3:17
"Rock Me" - 3:05
"Intermezzo No. 1" - 3:47
"I've Been Waiting for You" - 3:41
"So Long" - 3:06
"Crazy world" - 3:46
"Pick a bale of cotton" - 4:21