söndag 9 april 2017

Kokt fisk, ägg- och persiljesås, råkost och juice i bamba på 1970-talet

Detta åts i skolmatsalar i Göteborg under 1970-talet och Svartedalsskolan var en av dom. Rätten återkom flera gånger under decenniet. Det var många rätter som gjorde det.


Så här antar jag att rätten gjordes efter minnet och en kokbok från 1970-talet:

Koka hela, skalade potatis.

Hårdkoka ett ägg. Skala det.

Riv morot. Det kan även vara strimlad vitkål eller en blandning av båda. Jag tyckte det var bäst med morot.

Koka torsk, fiskbuljong och salt. Ta ur fisken när den är klar och lägg den i en burk med lock så den håller värmen. Spara vattnet.

Gör sås av fiskvattnet, mjölk, vitpeppar, persilja och vetemjölsredning. Smula ägget och rör ner på slutet.

Häll såsen över det andra på tallriken.

Till detta var det juice enligt listan i Göteborgs-Posten. Apelsinjuice var det vanligaste.