tisdag 1 januari 2019

Skolplansch januari


 
Den här verkar ha några år på nacken och jag tror att den är från 1940-1950-talet. Bilden är gjord av Irja Kerstin Frykstrand, född Westling 7 augusti 1901 i Wederlaks, Karelen, Finland, död 1997, som var en finländsk-svensk konstnär. Hon var verksam som konstnär och illustratör i Sverige från 1930-talet.

Hon studerade konst för Eero Järnefelt i Helsingfors och Carl Wilhelmson i Stockholm samt Konstindustriella skolan i Helsingfors där hon avlade teckningslärarexamen 1923. Frykstrand var huvudsakligen verksam, som illustratör, bland annat illustrerade hon Min skattkammare och Alice Tegnérs Samlade visor, hon målade "Månadsbilderna", som 2008 gavs ut i nytryck och illustrerade till Hemmets journal. Hon illustrerade vykort, almanackor, skolböcker och en mängd ungdoms- och barnböcker. Kerstin Frykstrand gjorde under många år årstidsbilderna till Scouternas, KFUK-KFUM:s almanacka.

Hon deltog i många uppmärksammade utställningar med olje- och akvarellmålningar. Offentliga utsmyckningar finns även av henne i Djursholms församlingssal och Stocksundsskolan. Hon var dotter till häradshövding Ernest Westling och Mina Irene Schonberg och från 1923 gift med Gösta Frykstrand.