söndag 23 oktober 2016

Korvkaka

Detta är en gammaldags rätt som har sitt ursprung i Västergötland men den har även förekommit i Östergötland. Den gjordes ofta efter slakten då man hade tillgång till lever. Den innehåller ingen korv men kan ha fått sitt namn av att det i princip är en korvsmet man använder.


Recept för 2-3 personer:   

Koka 0,75 dl korngryn med salt och vatten i 30 minuter enligt anvisningarna. Tillsätt 2,5 dl mjölk och koka en gröt av det. Rör om ofta. Låt den färdiga gröten svalna till rumstemperatur.

Mixa 2,5 dl mjölk, 1/2 liten lök, 1 matsked smör, 200 g lever, 1 ägg, eventuellt russin, 1 matsked sirap, 1 tesked salt, 1/2 tesked mejram och 1 kryddmått peppar.

Blanda korngrynen med det mixade. Rör om.

Smörj ett ugnskärl med smör, till exempel Flora som inte bränner fast, eller margarin.

Grilla i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.

Servera med strimlad vitkål blandad med lingonsylt, eller bara lingonsylt.