måndag 28 maj 2018

Pannbiff med löksås och potatis på 1950-1960-talet

Klassisk husmanskost här med en tallrik från Palace Ternell som tillverkades mellan 1959 och 1964. 

       
    
Recept: 


Koka skalade potatisar med salt.

Pannbiffen: Blanda ströbröd, ägg, blandfärs, salt och vitpeppar. Forma en platt och rund biff.

Sätt ugnen på 50-100 grader.

Stek pannbiffen med smör tills den är färdig. Lägg den på ett fat som tål värme i ugnen så den håller sig varm. 

Gör en redning av vatten och vetemjöl. Vispa tills klumparna är borta.

Löksås: Stek gul lök i samma stekpanna. Häll i lagom mängd vatten. Krydda med salt, vitpeppar, soja och persilja. Gör såsen tjock med vetemjölsredningen som vispas ner i såsen när den kokar. 

Skär gurkstavar och bitar av grönsallad. Kan ersättas med lingonsylt.